Bergen: Nakba-markering

Skrevet av aktivister i Bergen.

Kampkomiteen deltok 15. mai på en markering av Nakba i Bergen. Rundt 150 deltakere møtte opp på Øvre Vågsallmenning. Det ble holdt appeller, ropte slagord og markeringen gikk i tog.

Markeringen hadde tilslutning fra flere organisasjoner, inkludert Kampkomiteen, NKP, Antikrigsinitativet, Revolusjonært Kommunistisk Forbund, SV, Rødt Bergen, Bergen Rød Ungdom, Bergen4Palestine og Aktivister for Palestina. Flere av disse og noen andre aktivister holdt appeller. Kampkomiteen holdt også appell. Flere appellanter avviste fullstendig sionismen og uttrykte støtte til motstandskampen. Den røde tråden, fra Nakba til nå er at Israels historie bare har bestått av folkemord og okkupasjon, at det aldri har vært noe annet. Flere appellanter fordømte også norsk våpensalg til Israel og den pågående invasjonen av Rafah. Slagordene ble ropt ekstra kraftfullt på denne markeringen, og stemningen var alvorlig, men også energisk og positiv.

Det var etterpå et demonstrasjonstog fra Øvre Vågsallmenning, opp og ned Bryggen og med avslutning på Torgallmenningen. På Torgallmenningen har kommunen nektet markeringer i midten av mai på grunn av at 17. mai komiteen har reservert de fleste torg i sentrum. Men Torgallmenningen og flere andre torg står tomme. Kommunen har med andre ord nektet markeringer som har pågått på Torgallmenningen i flere måneder å fortsette slik de har gjort til nå. Derfor var det en stor seier at markeringen sluttet energisk på Torgallmenningen. Her var det kraftfulle slagord før markeringen avsluttet.

Doner til Kampkomiteen