Kristiansand: Markering av 8. mars

Skrevet av aktivister i Kristiansand. 

Aktivister fra Kampkomiteen har markert 8. mars sammen med andre organisasjoner og venner, med fokus på internasjonal solidaritet, den palestinske motstandskampen, og kamp mot patriarkalsk vold.

Kampkomiteen var med å arrangere et arrangement før toget, sammen med flere andre organisasjoner i 8. marskomiteen. Det var flere appeller med fokus på internasjonal solidaritet, frihetskamp og kvinnekamp, situasjonen for kvinner i Gaza, og vold mot kvinner. Det var satt opp en utstilling av palestinske folkedrakter og kunstverk, det var dans og det ble lest dikt.  Under arrangementet ble det servert mat fra Ukraina, Eritrea og Nepal.  

Etter arrangementet ble det delt ut plakater og oppfordra til deltakelse på den ukentlige markeringa ved politistasjonen, som er del av den landsomfattende kampanjen mot vold mot kvinner. Markeringene rullerer mellom ulike organisasjoner og ble denne uka arrangert av Latin-Amerikagruppa og Kampkomiteen, som hadde med parolene «Ni Una Menos» («Ikke en til») og «Bekjemp vold mot kvinner».

Etter markeringa var det appeller på torvet og oppstilling til toget. Kampkomiteen gikk med parola «Fritt Palestina» og palestinsk og rødt flagg. Det var organisert flere slagordansvarlige fordelt gjennom toget, og hele ruta ble det det ropt slagord som «Bølge for bølge, slag for slag, mot imperialisme og patriarkat», «Slå tilbake, knus patriarkatet», «Styrk den internasjonale solidaritet», «Kvinner, liv, frihet» og «Ingen fred uten frihet, ingen frihet uten kamp, fritt Palestina». 

Dagen etter deltok arrangørene på en feiring av kvinnedagen arrangert av Eritreisk kvinneforening, der kvinner som har kjempa for frigjøring ble hedra. Det ble holdt en presentasjon om kvinners rolle i frigjøringskrigen og om hvordan de har jobba for å oppnå rettigheter for kvinner. På festen ble det servert eritreisk mat og alle deltok i eritreisk dans.

Doner til Kampkomiteen