Demonstrasjoner til støtte for protestene i Chile

Den siste uka har chilenere i Norge mobilisert til flere store støttemarkeringer for folkets protester i hjemlandet. Kampkomiteen har deltatt i flere byer.

26. oktober deltok aktivister på ei markering i Trondheim. Etter et minutts stillhet blei det holdt appeller både på spansk og norsk, der det kom fram at demonstrasjonene handler om langt viktigere saker enn økte billettpriser, slik det har blitt rapportert i media. Det blei gjort klart at årsakene er at myndighetene fører en politikk som forverrer levekårene til folket og undertrykker minoritetene. Videre blei det protestert mot innføring av portforbud, som er innført for første gang siden Pinochet-diktaturet. Det blei også trukket fram at også norske selskap er involvert i prosjekter som undertrykker urbefolkninga. At protestene også handler om situasjonen for minoriteter kom fram ved at flagget til mapucheindianerne blei brukt i tillegg til det chilenske flagget. Folk blei også oppfordra til å søke informasjon andre steder enn de store vestlige mediene, som stort sett baserer seg på chilensk media kontrollert av den chilenske staten, som fortier overgrep og drap på demonstranter.

Etter appellene blei det framført flere sanger og ropt slagord på spansk. Blant annet «El pueblo unido, jamás será vencido!» Slagordene og til dels musikken blei akkompagnert av trommer. I tillegg blei det også brukt kasseroller under slagordene, som er en tradisjon som stammer fra protester i Chile på 70-tallet, og som også har spredd seg til andre deler av Sør-Amerika.

Også markeringa i Kristiansand 24.oktober var prega av sang og slagord. Fremst i toget gikk folk med trommer, mange hadde med forskjellige instrumenter, eller slo på kasseroller, og hele veien blei det ropt slagord med stor styrke og kampånd. Det var mange chilenske flagg, og det var mapucheflagg og norske flagg, og mange hadde med håndskrevne plakater.

Etter toget var det samling på torvet. Det blei holdt flere appeller, med krav om Piñeras avgang og ny grunnlov. En av appellantene sa at en president som bruker våpen mot folket er ikke hennes president, og at det som skjer i gatene nå er akkurat det som de flykta fra, terror på gata, tåregass og politi som stopper barn.

Det var også flere musikkinnslag, allsang og danseforestillinger. Torvet fyltes av flere hundre demonstranter; Dansende folk med hvite lommetørkle, folk med veivende flagg, fakler eller knytta never, folk i alle aldre, også mange små barn, som sang og ropte slagord. En imponerende kombinasjonen av folkefest og -kamp!


Kampkomiteen har tidligere skrevet om denne demonstrasjonen 23. oktober i Oslo, der over 600 deltok for å vise støtte til det folkelige opprøret i Chile, og det er denne uka planlagt daglige demonstrasjoner med oppmøte på Jernbanetorget kl.17.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er w53fOYy3I-yxdEGNC7iY-hMWtih_xAsmONu-BCDP_4uBaEpI2A1ZvTah1KEYtlfeQUOVz9L5NzgqgHXQq6niMRGBAdrdaNJybs_mTMa9wHyhlQIL-3FIHXbilcX56e9ZaCM8lpJJ


Doner til Kampkomiteen