En fiasko for SIAN, en seier for antifascismen

Lørdag 28. september holdt rasistene i SIAN et torgmøte på Tøyen torg i Oslo, noe de sannsynligvis angrer på. Av alle gangene under turneen deres som de ble møtt med bred antifascistisk mobilisering, er det nok denne dagen som fester seg som det sureste minnet for de 5-10 sianistene som dukket opp.

For torgmøtet til fascistene ble praktisk talt fullstendig sabotert av de mange hundre demonstrantene som dukket opp. Blant disse deltok Kampkomiteen under parola “Fascismen skal knuses”.

Gjemt bort i en liten krok, omgitt av gjerde på gjerde, omringet av hundrevis av antifascister, gjorde SIAN sitt forsøk på å spre det fascistiske budskapet sitt. Til ingen nytte. For ingen dukket opp for å høre på dem, og de ble i stedet møtt med et hav av motstand, som artet seg på mange forskjellige måter. Ved hjelp av kubjeller, hamring på gjerdene, buing, horn, instrumenter, musikk, trommer, slagord og mye mer, ble sianistene fullstendig overdøvet.

Mange ungdommer kastet også frukt og egg på rasistene, og en av dem traff blinkskudd med et egg, nemlig på Anna Bråten. Plakatene SIAN hadde med seg, som de hadde stilt opp til gjerdet på deres side av torvet, ble tilgriset av egg og gjennomvåte av regnet. Det var klart og tydelig, at for fascistene var det hele en meget ubehagelig og demotiverende opplevelse.

Denne demonstrasjonen var en perfekt kombinasjon av folkelig og militant, noe som utgjorde en veldig effektiv form for motstand. 28. september markerte en seier for antifascismen i Oslo, takket været havet av masser som stilte opp og nektet å la fremmedfrykt, skremselspropaganda og fascistisk budskap bli spredd knirkefritt i byen sin.

Det er lite sannsynlig at sirkus-SIAN våger å komme tilbake til Tøyen torg. Iallefall ikke med det første. Og om de så våger, kommer de til å møte en styrka antifascistisk bevegelse.

Doner til Kampkomiteen