Oslo: Markering mot NATO-toppmøte og Jens Stoltenberg

Skrevet av aktivister i Oslo. 

Kampkomiteen deltok 31. mai i en markering mot NATO og Jens Stoltenberg foran Stortinget arrangert av organisasjonene Stopp NATO og Fredsinitiativet. 

Rødt Oslo, Motmakt, Kampkomiteen, Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, Fredsbevegelsen på Nesodden, Oslo SU, KPML, Oslo RU,  NKP,  Ungkommunistene, Antikrigsinitiativet og Kvinnefronten var tilslutta markeringa. Flere andre organisasjoner var også tilstede på markeringa.

Det ble holdt flere appeller om krigsfaren som militariseringen av Norden og rivaliseringen med Russland bringer med seg. Det ble også beskrevet i en av appellene hvordan aktivister som hang opp anti-amerikanske plakater ble truet på åpen gate.

Det ble ropt slagord som «Nei til NATO-eskalering – Russland ut!» under markeringen. Slagordet «Yankee go home!» ble ropt ved flere anledninger akkompagnert av klapping. Mange hadde med flagg, bannere og plakater, og Kampkomiteen hadde med plakatene som ble lagd på møtet dagen før, med «Libya, Syria, Afghanistan – Jens Stoltenberg = krigsforbryter» og «Nei til Norden som oppmarsjområde for USA og NATO».

En liten gruppe provokatører sto et stykke unna markeringen med bannere og skilt til støtte for NATO, men da aktivister nærmet seg denne gruppen for å spørre hva de ville og mente, rykket politiet inn. Det var et massivt politioppbud i Oslo sentrum og rundt markeringen, og politiet nektet en håndfull aktivister å stille ett eneste spørsmål til provokatørene. Det var tydelig at politiet var overspente, i en situasjon hvor utenriksministrene fra nesten samtlige NATO-land befinner seg i den norske hovedstaden.

Doner til Kampkomiteen