Demonstrasjon mot SIANs rasisme og muslimhat

29. juni hadde sirkus SIAN stoppestasjon i Trondheim. En håndfull sianister dro fra Østlandet til Trondheim og ble møtt av både regnvær og en bred demonstrasjon mot rasisme og hets mot muslimer.

Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom og Kampkomiteen tok initiativ til en felles demonstrasjon mot fascistene i SIAN. En lang rekke andre organisasjoner sluttet seg til. I selve demonstrasjonen deltok mange uorganiserte og engasjerte mennesker også.

SIAN var frustrerte og åpenlyst forstyrret under det meste av deres markering. SIANs Thorsen, for anledningen kledd i en slags uniform, kalte politiet for “kjerringer” fordi de ikke grep inn mot antifascistene.

Umiddelbart da SIAN fikk i gang lydanlegget sitt begynte slagordene. “Ingen nazister i våre gater”, “Antifascisme er sjølforsvar”, “Kampen fortsetter, fascismen skal knuses” og “Dra hjem SIAN” ble ropt taktfast helt til SIAN hadde pakket sammen for dagen. Også været var mot fascistene, og svært få nysgjerrige tok veien for å høre det antimuslimske budskapet.

Det lille antifascistene kunne høre av talene, holdt som vanlig lavt nivå. Det besto hovedsakelig av konspirasjonsteorier ispedd ord som “møkkaland” og “hjernevaska idioter”. I følge SIAN er Norge nesten som Balkan før Jugoslavia-krigen. SIANs Stig Andresen skrek og gestikulerte, med villskap i fjeset, og rettet hovedsakelig sitt sinne mot de frammøtte antifascistene.

Antifascistene ropte “hele Trondheim hater SIAN”. Ved begynnelsen av demonstrasjonen kom en sivilpoliti og ba de først oppmøtte antifascistene flytte seg til et sted omtrent 50 meter bak fascistene. Da fascistenes taler var godt i gang, tok en gruppe ungdom initiativ til å gå nærmere fascistene og stille seg foran dem. Hele demonstrasjonen sluttet seg til dette. Slik ble fascistene fullstendig overdøvet under det meste av markeringen.

Det var etterhvert mye politi til stede for å beskytte det fascistiske budskapet. Antifascister som kom “for nært” ble bestemt vist tilbake. Men SIAN var svært misfornøyd med at antifascistene kom så nært og kunne overdøve dem. Thorsen fra SIAN sutret høylydt og sa ordrett at “i en rettsstat må borgerne kunne ha tillit til snuten” (sic) og at det kunne man ikke når de ikke ryddet unna motdemonstrantene.

Det er på sin plass å minne om at SIAN vil forby muslimer å utøve religionen sin i Norge, og de vil diskriminere mennesker på grensa ved å stenge alle muslimer ute av landet. Disse fascistiske tiltakene, og de ville konspirasjonsteoriene om at muslimer er globalistenes nyttige idioter (eller var det omvendt?), er det som gjør SIAN til en del av den fascistiske bevegelsen i Europa som forsøker å gjøre muslimer til syndebukk for alt som er galt i samfunnet. Den klassiske syndebukk-teorien der muslimer har tatt jødenes plass i det fascistiske trusselbildet.

Demonstrasjonen viste styrken, mangfoldet og samholdet blant Trondheims antifascister. Svartlamon og UFFA var sterkt representert. Røde flagg vaiet over mange motdemonstranter. Det var mennesker i alle aldersgrupper bak de antifascistiske bannerne. 

Det var mer enn ti ganger flere antifascister enn SIAN-representanter. Antifascister ropte seg hese og sto standhaftige gjennom tre timer i regnværet. Dermed varmet det ekstra at antifascister som dro hjem etter demonstrasjonen ble applaudert av tilfeldige restaurantgjester.

En bra dag for antifascisme i Trondheim!

Facebook-event for motdemonstrasjonen: https://www.facebook.com/events/854369344923685/

Doner til Kampkomiteen