Antirasistisk demonstrasjon mot SIAN i Arendal

20. juli hadde Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) stand i Arendal sentrum. De har også vært en rekke andre steder i landet for å spre den rasistiske propaganda sin og for å rekruttere folk. SIAN er en fascistisk og rasistisk organisasjon. De jobber for å forby muslimer å praktisere troen sin, noe som er et angrep på det demokratiske prinsippet om religionsfrihet. Hetsingen deres av muslimer og mennesker fra muslimske land, maskeres som en religionskritikk av Islam. Lars Thorsen vaklet mellom å snakke om muslimer og islam, til å åpent kalle dem “tilbakestående ørken-arabere”.

Rød Ungdom, IMT og Kampkomiteen arrangerte sammen en demonstrasjon mot fascistene. Tross politiets forsøk på å isolere demonstrasjonen, sluttet flere seg til underveis og deltok aktivt. Selv om politiet beslagla megafonen etter et halvt minutt, trosset deltakerne regnvær og ropte slagord i to timer.

Den første timen ble det også arrangert en annen demonstrasjon, der rundt 250 møtte opp for å snu ryggen til SIAN. Det er veldig bra i en liten by som Arendal midt i fellesferien. Men vi mener at å snu ryggen til rasisme ikke er en den beste taktikken. Rasistene får spredd propagandaen sin like godt selv om noen står med ryggen til. Det å snu ryggen til noe gir et signal om at en ikke liker det, men tolerer det. Vi kan ikke tolerere rasisme og fascisme! Tvert imot, så må vi sørge for at ethvert frø plantet av fascister, ikke får spire og gro. Minutter med stillhet forhindrer ikke fascister i å spre budskapet deres, mens det gjør derimot taktikken med å overdøve de. Vi mener likevel at all motstand er bra og at det er flott at så mange antirasister møtte opp.

Både Lars Thorsen og Anna Bråten deltok på SIAN-standen. De er begge tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha delt ut brosjyrer der de omtaler muslimer som «notoriske seksualpredatorer» som «voldtar i et epidemisk omfang». Bråten er i tillegg tiltalt for å omtale muslimer som «morderzombier» og «seksualpredatorer» fra en «tilbakestående kultur». Dette var også et tema i flere av appellene denne dagen, muslimer ble fremstilt som voldelige og barbariske, og muslimske land ble omtalt som drittland og “shithole”. Og mens Bråten snakker om at muslimer er antisemitter, står det en nazist bak henne med et norsk flagg: Dan Eivind Lid, som åpent støtter Nordfront, poserer med våpen på Facebook, og som i 2012 la et avkappa grisehode utenfor moskeen til Muslimsk union Agder.

Dan Eivind Lid i svart jakke til venstre.

To iranere har i det siste vært med SIAN på stand, og de har deltatt med sjah-flagget. SIAN bruker dem for alt det er verd for å vise at ikke de er rasister og for å legitimere muslimhatet sitt. Sjah-regimet var despoter som fengsla, torturerte og drepte politiske motstandere, og de levde et luksusliv for det iranske folkets penger. At de bruker dette iranske fascistflagget bidrar på ingen måte til å mildne inntrykket av SIAN som en fascistisk organisasjon.

Under demonstrasjonen ble det kastet et lysrøyr fra en bygning. Vi vet ikke om det var ment mot demonstrantene, politiet eller SIAN. En person ble anholdt av politiet og en av deltakerne i demonstrasjonen filmet pågripelsen. Etter at deltakeren sluttet å filme hendelsen, fikk han beskjed fra den ledende politibetjenten at han kom til å knuse mobilen om videoen ble publisert.

At en betjent i Agder politidistrikt oppfører seg slik kommer ikke som en overraskelse. Under Arendalsuka i fjor ble seks antirasister arrestert uten å ha gjort noe galt. Anklagen politiet prøvde seg på var “planlegging av opptøyer”. Så svak var saken og bevisbyrden i den, at saken ble henlagt. Politiets overdrevne håndtering av denne saken står i sterk kontrast til den katastrofale håndteringa deres av Nordfront under nazimarsjen året før. Dette er noe politidistriktet har fått mye kritikk for. Agder politidistrikt har også drept og skadet folk alvorlig med unødvendig bruk av skytevåpen, blant annet da de i august i fjor skjøt en mann som heiv puter på dem(!).

Vi er godt fornøyde med demonstrasjonen. Vi  trosset regnværet og brukte alt vi hadde av stemmene våre, og stemninga blant antifascistene var veldig god. Vi holdt på til etter SIAN hadde avslutta standen sin et godt kvarter før de skulle ha avslutta. Da hadde alle tilhørerne deres dratt hjem og det var bare demonstranter og politi igjen.

Fremover har SIAN planlagt stand i flere andre byer, og vi oppfordrer alle antifascister til å møte opp over alt hvor de kommer, og vise at fascister er ikke velkomne noen steder!

03/08: Bergen
10/08: Eidsvolls plass
24/08: Jessheim
31/08: Tromsø
07/09: Kristiansand 
14/09: Hamar
21/09: Hønefoss
28/09: Tøyen 


Doner til Kampkomiteen