Demonstrasjon for abortrettigheter

Skrevet av aktivister i Trondheim.

Lørdag 2. juli hadde en rekke ulike organisasjoner og partier i Trondheim tatt initiativ til en støttedemonstrasjon for amerikanske kvinner, under slagordet «Bevar abortrettigheter verden over!». Aktivister fra Kampkomiteen deltok i markeringa.

Markeringa ble holdt i anledning av at høyesterett i USA opphevet dommen i “Roe vs. Wade”,  forrige uke, og dermed fjernet retten til sjølbestemt abort på nasjonalt nivå. Det ble holdt sterke appeller på torget i Trondheim. Det ble sagt at omkring 22 000 mennesker dør årlig etter utrygge aborter, og at enhver innskrenkning av abortrettigheter vil føre til at enda flere mister livet. 

Det ble understreket at retten til sjølbestemt abort er et resultat av at kvinner har organisert seg og kjempet sammen, og at det er nettopp det at kvinner organiserer seg og kjemper som også i dag vil føre kvinnekampen framover. Viktigheten av internasjonal organisering og solidaritet ble løftet fram. Det ble også pekt på at  kvinnebevegelsen, som har kjempet for sjølbestemt abort i Norge, ikke er representert i regjeringsutvalget som skal gjennomgå abortloven og utrede mulighet for sjølbestemt abort opp til utgangen av 18. svangerskapsuke, men at den abortfiendtlige bevegelsen har to representanter i utvalget. Slagordet «Min rett, min kropp, fortsatt sjølbestemt abort!» ble ropt flere ganger .

Det ble også holdt lignende markeringer i Oslo, Bergen, Tromsø og Sandefjord.

Doner til Kampkomiteen