Solidaritetsmarkeringer etter masseskytinga under Pride

Av redaksjonen.

De siste dagene er det arrangert markeringer en rekke steder i solidaritet med ofrene for masseskytingen under Oslo Pride i helga. Vi deler har rapporter fra aktivister fra Kampkomiteen som har deltatt i Kristiansand, Trondheim, Bergen og Oslo.

Kristiansand

Tirsdag 28. juni var det planlagt en stor markering i Kristiansand. Politiet avgjorde samme dag at den burde avlyses med begrunnelsen at de «ikke kunne sikre tryggheten til deltakerne». Mange reagerte med sinne på dette. Politiet har gang på gang vist at de har enorme mengder av ressurser å sette inn når de skal sikre at rasistene i Sian skal få uttrykke seg, men nå når folk hadde behov for å komme sammen og uttrykke solidaritet etter angrepet på pride-markeringene, vil de at dette skal avlyses. Politiet gir ingen trygghet for undertrykte folk, og mange i markeringen uttrykte et stort behov for å trosse frykten og fortsette kampen mot undertrykking med hverandres beskyttelse.

Flere hundre møtte opp til tross for at arrangementet ble avlyst. Det var musikalske innslag, blomsternedleggelse, en mengde flagg, og flere hardtslående appeller. I appellene var politiets manglende vilje og evne til å beskytte skeive tatt opp. Folkets kamp mot undertrykking i hele verden ble også tatt opp, som kampen mot at kvinner blir fratatt retten til å bestemme over sin egen kropp, kampen mot kapitalisme, urfolks kamp for retten til jorda si og mot ødeleggelse av naturen, kampen mot rasisme, og at ikke vi må la rasister bruke denne hendelsen til å nøre opp under muslimhatet. Det ble også ropt slagord som «We’re here, we’re queer, we won’t disappear» og «Ingen er fri før alle er fri».

Et klipp fra en av appellene. Resten av appellen og også andre appeller kan leses hos Antirasistisk Agder

Trondheim

Tirsdag 28. juni, på årsdagen for starten av Stonewall-opprøret i 1969, ble det holdt ei solidaritetsmarkering på torget i Trondheim etter masseskytinga i Oslo. Det var flere skeive organisasjoner, i samarbeid med Trondheim kommune, som hadde tatt initiativ til markeringa. Omkring 250 mennesker møtte opp i regnværet for å vise kampvilje og solidaritet. Markeringa bestod av appeller og musikalske innslag på torget, før det ble lagt ned blomster ved 22. juli-minnesmerket. I appellene ble det blant annet tatt opp at skeive ikke lar seg true til taushet. 

Bergen

Lørdag 25. juni møtte over 200 mennesker opp til en markering ved Den blå steinen. Arrangørene ville holde markeringen for å vise at dette er ikke noe vi kan akseptere og for å vise at vi står sammen i solidaritet, for de skadde, de etterlatte, for alle skeive. Bergenserne hadde med seg regnbueflagg og det ble lagt ned blomster. Det ble holdt appeller fra forskjellige miljøer, og temaer som ble tatt opp var at skeive må holde sammen og passe på hverandre. Mennesker til stede tok muligheten til å trøste hverandre og snakke om sjåvinistisk vold og hets mot skeive.

Oslo

Pride-paraden lørdag 25. juni ble avlyst etter angrepet på utestedet London natta før. Et spontant demonstrasjonstog med flere tusen mennesker gikk likevel den planlagte ruta. Det ble ropt slagord om at skeive er her for å bli og at «kampen fortsetter». Det ble holdt følelsesladde appeller utenfor utestedet London, hvor enkelte la vekt på å ikke bare slå ring om skeive, men også å forsvare andre minoriteter mot hets i kjølvannet av hendelsen, for eksempel mot muslimer og folk med psykiske problemer. 

Mandag 27. juni ble det lyst til en ny markering av en rekke LHBT-organisasjoner. Disse bestemte seg for å avlyse da politiet ba dem om dette, på bakgrunn av trusselvurdering fra PST. Tusenvis av mennesker trosset likevel denne feige oppfordringen, og gjennomførte markeringen. Også her var aktivister fra Kampkomiteen til stede, i solidaritet med alle som føler seg særlig utsatt, og i protest mot politiets forsøk på å undergrave massenes demokratiske rettigheter. Flere av appellantene var opprørt over politiet.

Kampen fortsetter!

Doner til Kampkomiteen