Rapporter fra 1. mai

I Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand har Kampkomiteen gått i tog under antiimperialistiske paroler.

Trondheim

Kampkomiteen i Trondheim markerte 1. mai ved å først samle aktivister til kaffe og allsang av Internasjonalen, før aktivistene sluttet seg til antikrigs-seksjonen av LO-toget.

Kampkomiteen deltok med parolen “Norge ut av NATO” og en knyttneve som knuste NATO-emblemet, samt med seks røde flagg og megafon. Foran blokka gikk andre paroler mot NATO og mot vestlig imperialisme og krig.

Kampkomiteens aktivister gikk i spissen for å rope blant annet følgende slagord:

Venezuela – yankee go home!

Styrk den internasjonale solidaritet!

USA – terrorist, Israel – terrorist, Tyrkia – terrorist, Norske stat – terrorist!

Viva viva Palestina!

Biji biji Kurdistan!

Det var kaldt og vått på årets 1. mai i Trondheim. Det regnet stort sett hele dagen, noe som la en demper på deltagelse i LO-toget og antall tilskuere, samt også skapte problemer for utdeling av propaganda. Men det la ingen stor demper på aktivistenes innsats i blokka og en styrket antikrigsseksjon.

Bergen

Kampkomiteen samlet seg for en kopp kaffe før vi gikk til Torgalmenningen. Været var overskyet med kaldt vind, men stemningen var god.

En kamerat holdt en kort appell. Dette er hovedtrekkene:

«Venner og kamerater! Vi er samlet i dag, på arbeidernes internasjonale kampdag for å gå i tog. Parolen vår, USA, henda vekk fra Venezuela, er ekstra aktuell i dag, enda mer enn vi kunne forutse når vi malte den. I går kveld, opplevde Venezuela et forsøk på militærkupp. Vi vet ikke så mye på dette tidspunkt hva som har skjedd, men det er viktig at vi viser vår solidaritet med folket i Venezuela og med folk alle steder som kjemper.

Hvem som kjemper? Folket, det store flertallet, de som ikke har makta i dagens samfunn, de som ikke har eiendom og rikdom.

I dag går vi i tog fordi, vi kjemper mot fascisme og nazisme, mot sjåvinisme diskriminering og undertrykking. Mot krig og imperialistisk aggresjon. Vi går for å si, at vi finner oss ikke i det!

Vi vil ha en ny folkets politikk, kultur og økonomi.

Vi vil ha selvstendig og uavhengig organisering uten statsstøtte.

Vi har også med oss venner fra Sudan, som også trenger vår støtte og solidaritet.

Venner, vi går ut i dag og la alle høre vårt rop, All makt til folket!»

Deretter stilte vi opp på tårnplass, klar for å gå i tog. Parolen som komiteen hadde malt på forhånd sa «USA, Henda vekk fra Venezuela». Det ble delt ut løpesedler, og interesserte ble med og stilte seg opp i blokka før avmarsj.

I toget ble blokka lagt merke til og hadde god trykk på slagord og alle var med å rope, fra den yngste til den eldste. Det ble ropt slagord som:

All makt til folket!

Norge, NATO, USA, Henda vekk fra Latin-Amerika!

Støtt folkets kamp i Sudan!

Etter toget gikk aktivister og nye kontakter sammen for å spise. Dette er den første større offentlige aktiviteten som Kampkomiteen har hatt i Bergen siden vi ble opprettet. Vi hadde en bra blokk i toget og knyttet nye kontakter. Vi oppsummerer dagen som svært vellykka!

Kristiansand

Vi hadde strålende sol, og den varmeste dagen hittil i år. Aktivistene hadde ei kort samling ute i sola før oppstilling. Vi hadde med nye røde flagg og nymalt banner med “Internasjonal solidaritet – Fritt Kurdistan”. Det var god stemning i toget, og alle tok godt i på slagord som:

Ingen fred uten frihet – ingen frihet uten kamp – frihet for Kurdistan!

USA har blod på henda – knus imperialismen,
Tyrkia har blod på henda – knus imperialismen,
Israel har blod på henda – knus imperialismen,
Norske stat har blod på henda – knus imperialismen!

Flere andre hang seg på slagorda våre, og vi ble også med på andre seksjoners slagord, og sammen sang vi Internasjonalen og Bella Ciao flere ganger i løpet av ruta.

Mange var frustrerte over at Jonas Gahr Støre var invitert til 1.mai-arrangementet etter toget, og flere aktivister møtte talen hans med buing og høylytte rop:

Jonas Gahr Støre – krigsforbryter!

Støre har blod på henda – knus imperialismen!

Deretter forlot Kampkomiteen arrangementet. Protesten vår fikk blandet mottagelse fra resten av publikum, men noen heiv seg med på ropene, og del kom bort seinere og sa de var glade for at noen hadde protestert.

Oslo

Kampkomiteen i Oslo er svært fornøyd med årets feiring av 1.mai. Sammen med solidaritetsgruppa GRAPAL dannet vi en antiimp-blokk i LO-demonstrasjonen under parolene «Yankee go home»  og «Stop the repression of the mapuche people».

Vi oppnådde sammen noen kvantitative og kvalitative seire. Kvantitativt, siden vi dannet en relativt stor blokk som bestod av flere grupper, forskjellige aktivister og antiimperialister. Kvalitativt, siden vi gikk i formasjon med rekker, et frontbanner og flagg og en felles disiplin.

Samtidig ble det tatt flere forskjellige gode mer spontane initiativ til slagord og appeller, blant annet for solidaritet med mapuche-folket. Dette ga enda mer liv og mangfoldighet og styrket blokkas internasjonalistiske karakter enda mer.

Kampkomiteen i Oslo vil takke alle som ble med oss denne dagen!

Doner til Kampkomiteen