Trondheim: Solidaritet med Palestina

Skrevet av aktivister i Trondheim.

Lørdag 6. april var det flere aktiviteter i solidaritet med det palestinske folket.

Aktivistene fra Kampkomiteen starta ettermiddagen med løpeseddelutdeling i Nordre gate, hvor også Palestinakomiteen hadde hatt utdeling litt tidligere på dagen. I løpet av en time ble det delt ut 300 løpesedler og vi møtte svært mye positiv respons. Løpeseddelteksten plasserer skylden for all lidelsen i Palestina hos sioniststaten Israel og USA-imperialismen og slår fast at Israel har gjort Gaza, som alt var verdens største fengsel og konsentrasjonsleir, til en dødsleir. Samtidig gjøres det klart at Palestina aldri vil slutte å kjempe før hele Palestina er fritt! Under utdelingen passerte en gruppe som hver lørdag jogger gjennom sentrum og roper slagord for Palestina. Vi stemte i slagordene i det de passerte.

Etter utdelinga deltok vi på demonstrasjon på torget. Hovedappellant var lege og palestinaaktivist Mads Gilbert. I appellen fokuserte han på at vestlige ledere ikke en gang har kritisert Israel for å ha såret over 70000, og drept over 33000 palestinere. Over 700 hjelpearbeidere er også drept. Først da seks hvite ble drept kom det verbale reaksjoner fra Biden mot Israel.

Han fortalte om erfaringene fra det nå utbombede Al Shifa-sykehuset, som han omtalte som sitt andre hjem. Under arbeidet sitt der i flere perioder siden 1989, og senest etter den påbegynte invasjonen, har han aldri sett noe til Hamas eller våpen på sykehuset, slik Israel har påstått skal være der. Han etterlyste også uttalelser om situasjonen fra helseminister Kjerkol og ba de mange frammøtte fra fagbevegelsen om å presse på mot LO-ledelsen for boikott av Israel. Gilbert krevde også at Norge utviser den israelske ambassadøren. Siden dette straks ble gjort med den russiske ambassadøren etter invasjonen av Ukraina spurte han retorisk om hva som skulle til: «Skal vi vente til for eksempel en hvit norsk lege blir drept? Eller om grusomhetene som alt er begått mot det palestinske folket er mer enn nok til å kalle ambassadøren inn «og be han reise til helvete!»

Avslutningsvis gjorde han det klart at den væpna motstandskampen er rett, til stor applaus fra tilhørerne, og sammenlignet kampen palestinerne fører med kampen mot den tyske okkupasjonen av Norge, og at det palestinske folket står sammen på tvers av politisk ståsted, slik det var under krigen da det «ikke spilte noen rolle om man var kommunist eller høyremann». Appellen ble avsluttet med diktet «Aust-Vågøy» som ble skrevet under krigen.

Før demonstrasjonstoget var det to kortere appeller og et innslag fra Sykepleiernes trommekorps. Den ene appellanten fortalte om sine opplevelser under et besøk i Palestina, mens den siste fokuserte på hvordan det palestinske folket også i opptakten til Nakba (15. mai 1948) ble terrorisert, og det ble fortalt om massakren i Deir Yassin som markeres 9. april og som var del av Plan D. Hendelsene under denne kampanjen ble sammenlignet med det som skjer på Gaza i dag og David Ben-Gurion, som bestilte den, ble omtalt som «Israels første terrorstatsminister».

Som ved tidligere demonstrasjoner gikk deltakerne i tog gjennom byen og tilbake til torget. Ettersom det var tusener som deltok runget ulike slagord gjennom gatene samtidig, ledet av aktivister med megafon spredt langs toget, til tromming fra Sykepleiernes trommekorps. Blant slagordene var «La Gaza leve!», «Boikott Israel!» «Free, free Palestine!» og «Revolution, Intifada!» Etter toget ble det holdt en kort appell fra scena mens den bakerste delen av demonstrasjonen fortsatte med trommer og slagord ettersom det på grunn av det store oppmøtet ble stor avstand mellom fremste og bakerste del av toget. Slagordene fortsatte også etter denne appellen til rytmer fra trommegruppa SambAttac.

Doner til Kampkomiteen