Bergen: Fortsatte demonstrasjoner for Palestina

Skrevet av aktivister i Bergen.

De siste ukene har solidariteten for Palestina fortsatt i Bergen. Det har blitt gjennomført demonstrasjoner 3 faste dager i uken. Det er også demonstrasjoner de fleste lørdagene gjennomført av ulike organisasjoner.

Hver mandag er det appeller på Torgallmenningen. Et fast innslag hver mandag er en nyhetsrapport fra den palestinske motstandskampen holdt av en aktivist.

Hver av de 3 dagene er det også et fast innslag med dikt fra en aktivist. Det er dikt fra forskjellige palestinske forfattere. Andre aktivister har også lest opp dikt fra forfattere fra hele verden og noen egen forfattede dikt.

Mandag 18. mars ble også den internasjonale dagen for solidaritet med politiske fanger markert på den daglige demonstrasjonen og de fleste appellene hadde fokus på dette.

Hver onsdag og fredag er det en noe kortere markering etterfulgt av en marsj som går fra Torgallmenningen, langs Bryggen og tilbake. Her ropes slagord høyt. På en av demonstrasjonene hadde aktivister med et stort palestinsk flagg som de bar midt i toget.

Demonstrasjonene vekker mange positive reaksjoner fra forbipasserende, særlig når været har blitt finere og flere folk har oppholdt seg ute i gatene i sentrum.

På flere lørdager har det også blitt gjennomført markering. De fleste av disse har vært arrangert av Palestinakomiteen, LO og Norsk Folkehjelp. Men en har også vært arrangert av Bergen4Palestine. Her er det flere deltagere enn i ukedagene og også her blir det holdt appeller og ropt slagord. På slutten av disse demonstrasjonene fortsetter deltagere ofte spontant og roper slagord til støtte for den palestinske motstandsbevegelsen.

Lørdag 30. mars ble den Palestinske landdagen markert på Torgallmenningen. Her ble palestinernes kamp for eget land markert. Dagen markerer Israels konfiskering av land rundt flere landsbyer nord i Palestina 30. mars i 1976. Som svar på dette ble det gjennomført streiker og demonstrasjoner over hele Palestina. Og Israel svarte med å drepe flere palestinere, inkludert barn. Dette, palestinernes rett til å returnere til Palestina og sine hjem og kravet om et fritt Palestina, fra Jordanelva til havet, med Jerusalem som hovedstad ble fremhevet av flere appellanter.
På nesten alle markeringene har kampkomiteen vært tilstede med sitt banner “Støtt den palestinske motstandskampen!” og kampkomiteen har holdt appeller på flere demonstrasjoner.

Doner til Kampkomiteen