Kristiansand: Markering av den palestinske landdagen

Skrevet av aktivister i Kristiansand. 

Lørdag 30. mars deltok Kampkomiteen i ei markering av landdagen. Det ble holdt appeller og lest dikt, før deltakerne gikk i tog gjennom sentrum og sang og ropte slagord for et fritt Palestina.

Landdagen, Yom al-Ard, markeres årlig til minne om hendelsene 30. mars 1976, da 6 ubevæpna palestinere ble drept og rundt 100 ble skadd av israelske styrker, og 300 ble arrestert. Dette skjedde under en protest mot Israels planer om konfiskering av 2000 hektar jord fra palestinske bønder i Galilea. Landdagen symboliserer palestinernes bånd til landet sitt og kampen mot israelsk ekspansjon, og dagen markeres i Palestina med protester og med å plante oliventrær for å bekrefte sin tilknytning til landet. 

Israel fortsetter å beslaglegge store deler av palestinsk land og betegner områdene som militære soner, statlig land og andre betegnelser. Fra 1. november 2022 til 31. oktober 2023 har Israel godkjent bygging av minst 24.000 ulovlige boenheter på palestinsk jord. 22. mars erklærte Israel konfiskering av 800 hektar på den okkuperte Vestbredden, og 6. mars godkjente Israel bygging av rundt 3500 nye boenheter på Vestbredden.

Doner til Kampkomiteen