Trondheim: Demonstrasjoner for Palestina og boikott av Israel

Skrevet av aktivister i Trondheim

Lørdag 3. februar deltok Kampkomiteen på to demonstrasjoner i Trondheim arrangert av Palestina-aktivister.

Den første fant sted på Torget, hvor det var flere appeller fra fagbevegelsen og solidaritetsorganisasjoner for Palestina. Appellene tok opp situasjonen for barn på Gaza, at det pågående folkemordet fører til sult og riktigheten av å boikotte Israel og at aksjonene 7. oktober kom som følge av den over 70 år lange israelske okkupasjonen. To av appellantene leste opp dikt. Den ene leste «To barn i verden» mens siste appellant leste «Skal du drepe et folk» av den kristne artisten og dikteren Trygve Skaug.

Etter markeringa ble det tog som gikk gjennom hovedgatene. Her ble det ropt slagord som «Intifada! Intifada!», «Occupation no more, open up the prison door!», og «La Barna leve!”  

På kvelden trosset en gruppe aktivister storm i kastene og møtte opp utenfor Trondheim Spektrum hvor finalen i Melodi Grand Prix skulle holdes. Årsaken var kravet om at Israel må utestenges fra Eurovision Song Contest, slik Russland ble etter invasjonen av Ukraina. Det ble stilt opp Palestinaflagg, satt ned lys og holdt dukker som symboliserte barnelik på veien mot en av inngangene. Noen aktivister stilte seg opp med et banner med påskriften «Boikott Israel» og det ble delt ut små plakater med de palestinske fargene som publikum kunne holde fram under showet. Samtlige 300 eksemplarer ble delt ut og det var etterspørsel etter flere.

Bilder:

bildebeskrivelse: Aktivister holder banner med påskriften: «Støtt den palestinske motstandskampen Fritt Palestina!

Bildebeskrivelse: Folkemengde med flere palestinske flagg rundt scenen på torget.

Bildebeskrivelse: Demonstrasjonen på avstand. I tillegg til flagg synes flere bannere. Det er også barn til stede.

Bildebeskrivelse: Mot slutten av markeringa og det forberedes demonstrasjonstog.

Bildebeskrivelse: Demonstrasjonen på vei ned Munkegata. Flere flagg og barnevogner er synlige.

Bildebeskrivelse: Nærbilde av toget.

Bildebeskrivelse, aktivister med palestinaflagg stiller seg opp på en kant ved Trondheim Spektrum.

Bildebeskrivelse: banner med påskriften «Boikott Israel» hengt opp på informasjonstavle. Etter vinden først rev det ned, stilte aktivister seg opp med det der folk gikk forbi.

Bildebeskrivelse: Aktivister står oppstilt med presse og kø inn til arrangementet i bakgrunnen.

Doner til Kampkomiteen