Markeringer av 25. november

Kampkomiteen har markert den internasjonale dagen for solidaritet og kamp mot vold mot kvinner i Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand. 

Oslo

Kampkomiteen i Oslo deltok på to markeringer denne dagen, sammen med flere andre organisasjoner.

Aktivitetene startet foran Stortinget på en markering arrangert av Norges kvinnelobby. Kampkomiteen deltok med parolen «Bekjemp vold mot kvinner». På denne markeringen ble det holdt flere appeller og et kulturelt innslag fra Hardkor, som sang antifascistiske sanger fra den spanske borgerkrigen, en sang av Woody Guthrie, og Bella Ciao, noe som ble tatt imot varmt av aktivistene. 


Etter markeringen foran Stortinget ble det holdt en markering på Grønland Torg sammen med Worker-Communist Party of Iran – Hekmatist og Solidaritet med revolusjonen i Iran. Aktivister holdt bannere på stokker med parolene «Bekjemp vold mot kvinner» og «Støtt den palestinske motstandskampen, Fritt Palestina!». På torget ble det lagt bannere til støtte for kampene mot den fascistiske og kvinnefiendtlige staten i Iran. 


Markeringen ble innledet med appeller, som ble godt tatt imot av tilskuerne. Deretter bar det videre i et tog til Tøyen Torg. Slagord som «Bølge for bølge, slag for slag – mot imperialisme og patriarkat!», «Slå tilbake – knus patriarkatet!», «Fritt Palestina!», og «From the river to the sea – Palestine will be free!» ble ropt kraftfullt gjennom hele toget. Mange forbipasserende og tilskuere uttrykte spontant sin støtte til budskapet på veien. På Tøyen Torg stilte aktivistene opp bannerne og fortsatte å rope slagord. Etter markeringen dro aktivistene og flere deltakere fra demonstrasjonen sammen og diskuterte dagen, politikk, og drakk kaffe og kakao sammen. 

Bergen

Kampkomiteen med venner holdt en markering ved den blå steinen. Det ble ropt slagord, delt ut løpesedler og holdt appeller fra flere ulike organisasjoner og miljøer. Deriblant Revolusjonært Kommunistisk Forbund, DotLeft, Kampkomiteen og fra det palestinske miljøet.

Det var mye folk i byen og mange stoppet og lyttet med interesse til demonstrasjonen. Appellene fokuserte på internasjonalisme og hvordan vold mot kvinner kan bekjempes. Israels overgrep mot befolkningen i Gaza ble særlig nevnt, men også vold mot kvinner her hjemme ble tatt opp.

Trondheim

Aktivister fra Kampkomiteen deltok på ei markering mot vold mot kvinner som ble holdt i Nordre gate. Initiativtakerne var Feministhuset og Kvinneliga for Fred og Frihet – IKFF Trondheim. 70 par orange sko ble plassert i ulike formasjoner mens aksjonen beveget seg ned gata. Skoene symboliserte kvinner som har blitt utsatt for vold. Det ble holdt appeller der partnervold og at kvinner er ofre for krigen i Gaza var noen av temaene. I forbindelse med appellene ble det ropt slagord og klappet taktfast med skoene. Mange forbipasserende stoppet opp for å lytte til appellene, og flere viste sin støtte ved å blant annet bli med på slagordene.

Kristiansand

Kampkomiteen arrangerte sammen andre organisasjoner demonstrasjonstog i Kristiansand sentrum, bak hovedparola «Bekjemp vold mot kvinner». Kampkomiteen deltok med parola «Kjemp og gjør motstand», et palestinsk og et rødt flagg. 

Slagordene «Bølge for bølge – slag for slag – mot imperialisme og patriarkat», «Slå tilbake – knus patriarkatet», «Styrk den internasjonale solidaritet» og «Kvinner – liv -frihet» ble ropt gjennom hele hovedgata, og demonstrasjonen vakte stor oppsikt og flere forbipasserende viste støtte. Toget endte i Tresse der det ble holdt appeller fra SU, Rødt, Norsk Folkehjelp, Steget videre og Kampkomiteen. 

Arrangementet fortsatte med ei sosial samling på Kvinnehelsehuset der det var appeller fra NF Solidaritetsungdom, Senter mot seksuelle overgrep og Demokratiprosjektet, og slampoesi av Britney Røyland fra SV. Det ble også informert om Kvinnehelsehuset og om 16-dagerskampanjen mot vold mot kvinner. 25 organisasjoner var tilslutta markeringa.

Doner til Kampkomiteen