Arrangement: 50 år siden kuppet i Chile

Skrevet av aktivister i Kristiansand.

Kampkomiteen arrangerer sammen med andre organisasjoner et politisk og kulturelt arrangement 29. september. Markeringa er til minne om ofrene for kuppet og diktaturet, og i år fokuserer vi spesielt på de kidnappede (tvangsforsvunne) revolusjonære og barna som ble tatt fra familiene sine. 

Informasjon fra Arbeidsgruppa for markering av 11. september i Chile:

50 år siden kuppet i Chile

Tid: Fredag 29. september kl. 18.00
Sted: Aladdin i Kristiansand 

I år er det 50 år siden den demokratisk valgte lederen Salvador Allende ble styrtet i et kupp 11.09.1973, som var et veiskille i Latin-Amerika og mange deler av verden. Chile mistet sitt demokrati etter det brutale borgerlig-militære kuppet, da hundrevis av mennesker ble drept, henrettet, torturert, satt i fangenskap eller forsvunnet. I år vil vi spesielt fokusere på de forsvunne etter kuppet. Mange av de som ble arrestert i forbindelse med og i etterkant av kuppet har aldri kommet til rette igjen, og deres pårørende har ikke fått vite hva som skjedde med deres kjære. Mange barn som var blitt arresterte sammen med sine foreldre eller som ble født i fangenskap ble tvangsadoptert av de som støttet regimet, og mange av disse kjenner ikke til bakgrunnen sin.

Program:
18.00: Minnemarkering og politisk del.
19.00: Pause. Empanadas i foajeen.
19.30: Musikk ved Canto Libre og Masikuna!

Canto Libre startet med tre chilenske medlemmer på begynnelsen av 80-tallet. Noen år senere kom det norske og amerikanske medlemmer inn i gruppa og resultatet av det ble en fusjon av latinsk, europeisk, afrikansk musikk som gruppa ha blitt kjent for. Canto Libre har siden starten stilt opp på en rekke solidaritets- og kulturarrangementer i regionen.

Masikuna er en relativt ny gruppe i Kristiansand. De spiller latinamerikansk folkemusikk, noen ganger med presentasjon av danser. Medlemmene er fra Chile, Bolivia og Perú og i tillegg til sang, bruker de forskjellige instrumenter, spesielt fra Andesfjellene.

Det er en glede for oss at begge gruppene stiller opp på arrangementet og for første gang spiller på samme konsert. Det blir garantert masse glede og følelser!

Arbeidsgruppa for markering av 11. september i Chile består av Latin-Amerikagruppene, Kampkomiteen og enkeltpersoner. NKP, Rødt, SV og MDG er medarrangører, og arrangementet er åpent for alle.

Les også:

Doner til Kampkomiteen