Demonstrasjon i Kristiansand mot den tyrkiske invasjonen av Rojava

9. oktober begynte det tyrkiske regimets invasjon av Rojava, den nordlige delen i Syria, i det president Erdogan kaller «operasjon fredsvår». Med NATO og USA i ryggen har den tyrkiske hæren utført en rekke flyangrep, samt artilleribeskytning mot kurdiske mål. Tyrkia påstår at målet med militæraksjonen er å opprette en «sikkerhetssone». Det er neppe tilfeldig at dette skjer, når Daesh/IS tar sine siste åndedrag i det deres siste rester blir knust, hovedsakelig av kurdiske styrker.

Den tyrkiske staten har helt siden begynnelsen av borgerkrigen i Syria, deltatt aktivt, blant annet ved å støtte flere grupperinger. Blant dem har vi grupperinger tilknyttet IS og Al Qaida. På bakgrunn av dette blir det klart og tydelig at den tyrkiske offensiven er en direkte respons på kurdernes framgang i Syria.

Et kurdisk autonomt område nord i Syria er farlig for Erdogan-regimet, da det vil inspirere millioner av kurdere i Tyrkia til å ty til lignende midler, til å gjøre opprør, og dermed delegitimere det tyrkiske regimets herredømme.

Det var som respons på dette at kurdere tok initiativ til en demonstrasjon i Kristiansand sentrum. Klokken halv seks på ettermiddagen trosset flere titalls mennesker det sure og regnfulle høstværet for å vise sin motstand mot det tyrkiske regimets foraktelige handlinger. Folk fra alle aldre møtte opp for å vise sin avsky mot angrepet på det kurdiske folket.

Markeringen startet med en rekke tordentaler av flere av appellantene, både på norsk og på kurdisk. I bakgrunnen var en vegg dekket av demonstrasjonsskilt, plakater og kurdiske flagg. I ventetiden ble det også blant annet den kurdiske nasjonalsangen spilt.

Deretter samlet demonstrantene seg i et tog som gikk gjennom hovedgata i sentrum. De kurdiske fanene prydet byens gater, og gjorde stort inntrykk på tilskuere og forbipasserende.

Det er også varslet demonstrasjoner i flere andre byer, blant annet Trondheim og Oslo. Vi oppfordrer alle til å engasjere seg for solidaritet med det kurdiske folket, for Rojava og for kampen for nasjonal frigjøring. Det trengs nå som aldri før.

Så lenge Erdogan-regimet fortsetter dette motbydelige overtrampet, får de ikke fred. For gjennom kurdernes lange historie med kamp, har ingen maktet å knuse det kurdiske folkets kampvilje. En kampvilje for opprør og motstand. For frigjøring og nasjonal sjølråderett.

Doner til Kampkomiteen