Rapporter fra en internasjonalistisk 8. mars

Av redaksjonen

Kampkomiteen og andre revolusjonære har markert 8. mars sammen i Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand. Aktivister fra flere byer, og også kamerater fra utlandet, bidro til å reise den røde fana på 8. mars, mot imperialisme og patriarkat.

Oslo

I Oslo starta Kampkomiteen markeringa av kvinnedagen med en markering på Jernbanetorget sammen med andre organisasjoner.

Blant de tilsluttede organisasjonene var RAPMO og Sosialistisk Revolusjon – IMT. I tillegg hadde markeringen deltagelse av en delegasjon fra tyske Rød Kvinnekomité fra Bremen. Kampkomiteen i Oslo er stolte og glade over dette internasjonalistiske bidraget.

På markeringen ble det spilt musikk og parolene ble reist: “Kjemp og gjør motstand”, “Bekjemp vold mot kvinner” og “Ned med Russlands angrepskrig mot Ukraina!”. Det ble holdt en appell fra Rød Kvinnekomité Bremen, og tre aktivister holdt appeller på vegne av Kampkomiteen. Også Sosialistisk Revolusjon – IMT hadde sendt en hilsen til markeringa. Mellom appellene ble det ropt slagord.

Demonstrasjonen gikk så i tog gjennom Karl Johans gate, via Egertorget og til Youngstorget, hvor den slutta seg til 8. marskomiteens arrangement. Hele veien ble det ropt slagord, som “Bølge for bølge – slag for slag – mot imperialisme og patriarkat”, “Slå tilbake – knus patriarkatet”, “Styrk den internasjonale solidaritet” og “Russland, NATO, USA – henda vekk fra Ukraina”. 

Bergen

I år ble det etter ett års opphold organisert tog av 8. marskomiteen i Bergen, under hovedparolen “For full kvinnefrigjøring!”. Aktivister fra Kampkomiteen deltok i dette. Den røde fana ble løftet i toget og det ble ropt slagord mot patriarkatet, for internasjonal solidaritet og mot imperialisme. Det ble også delt ut løpesedler som mobiliserte til arrangementet senere på kvelden.

Etterpå ble det gjennomført en markering foran biblioteket der hovedparolen var “Bekjemp vold mot kvinner!”. Arrangementet var et samarbeid mellom Kampkomiteen, Revolusjonære Kommunister og NKP, og var en fortsettelse av samarbeidet rundt de fysiske markeringene på 8. mars og 1. mai. Det ble holdt taler fra Kampkomiteen og NKP. Etter markeringen hang deltakerne av markeringen opp et banner med teksten “Bekjemp vold mot kvinner!” synlig ved bybanelinjen i nærheten.

Trondheim

Kampkomiteen i Trondheim startet markeringa av 8. mars med appell og slagord ved 22-juli-monumentet i Tordenskjoldsparken. Appellen fokuserte på konteksten for årets 8. mars med økende fattigdom, prisvekst og skjerpet rivalisering mellom imperialistene. Vold mot kvinner ble også tatt opp, og SIANs forsøk på å misbruke dagen til hets av muslimske kvinner, og at 8. mars ble innstifta som en sosialistisk kampdag og at det trengs kamp og motstand mot patriarkatet. 

Etter dette deltok Kampkomiteen på 8. marskomiteens arrangement. På torget ble arrangementet startet med to musikalske innslag før en appellant fra Handel og kontor blant annet vektla kampen mot deltidsarbeid og trakk fram et eksempel med ei mor som ble meldt til barnevernet på bakgrunn av at hun måtte jobbe kveldsvakter for å få endene til å møtes.

Videre fokuserte en appellant fra Norges Handikapforbund på diskriminering av funksjonshemmede og særlig funksjonshemmede kvinner i form av utsagn om at de ikke kan ha familie, spørsmål om evnen til å ha et sexliv fra tilfeldige og ren hets som at “hun kan jo ikke gjøre motstand om vi voldtar henne” eller at de bør være takknemlige for at noen gidder å ta dem med hjem fra byen.

Før toget startet fortalte representanter for Norsk-Afghanske kvinner for endring og Ukrainsk forening om hvordan krig særlig rammer kvinner. 

Kampkomiteen deltok i toget med parolene «Bekjemp vold mot kvinner» og «Kjemp og gjør motstand». Flere tilslutta seg blokka og det ble det ropt slagord som “Styrk den internasjonale solidaritet!”, “Bølge for bølge, slag for slag – mot imperialisme og patriarkat!”, “Slå tilbake, knus patriarkatet!”, “Tørk tårene, knytt nevene, kjemp og gjør motstand!”, “Ikke la dem splitte oss, slutt dere sammen for å slåss!” og “Stopp vold mot kvinner!”  

Kristiansand

Kampkomiteen har sammen med andre organisasjoner i 8. marskomiteen arrangert flere aktiviteter i ukene før, i tillegg til arrangementet på 8. mars. Det er holdt møte sammen med Kvinnefronten i Bergen som fortalte om afrikanske kvinners kamp mot kjønnslemlesting og visning av filmen «Ingen vei tilbake! Aktivisme mot kjønnslemlesting i Singidaregionen, Tanzania». Det har vært flaggverksted og salg av flagg og buttons til inntekt for 8. mars-arrangementer, og sammen med LAG har Kampkomiteen malt 8.marskomiteens nye hovedparole og arrangert åpen bannermaling. Aktivistene har også satt opp plakater for Kampkomiteen og plakater med fellesprogrammet for 8. mars.

På 8. mars deltok Kampkomiteen i toget med parola “Bekjemp vold mot kvinner”. Etter toget var det ei felles samling med gratis suppe, visning av filmen «Så er spørsmålet: Hadde de råd til det før og?» og samtale med regissør Kaisa Suckow Hansen om filmen hennes om fattigdom og psykisk helse. Kvelden ble avslutta med musikk fra elever fra musikklinja på Vågsbygd videregående skole. 

Doner til Kampkomiteen