Skrevet av aktivister i Trondheim.
Fredag 6. september arrangerte Kampkomiteen i Trondheim en demonstrasjon mot politivold, represjon og rasisme. Demonstrasjonen ble avholdt i anledning årsdagen for da politiet i Trondheim drepte Eugene Obiora i 2006.
Demonstrasjonen startet med løpeseddelutdeling på torget, der det ble delt ut løpesedler med informasjon om det rasistiske drapet på Obiora og at norsk politi dreper stadig oftere. Aktivistene stilte opp med banner med slagordet “Kamp mot politivold og represjon!,” håndplakater og et malt portrett av Eugene Obiora.
Deretter gikk demonstrasjonen i tog bort til Nordre gate, ei travel gågate i sentrum, hvor det ble holdt en appell og delt ut flere løpesedler. Appellen tok blant annet opp at det ikke var tilfeldig at Eugene Obiora ble drept utenfor et sosialkontor – at politiets vold rammer først og fremst fattige, arbeidere og svarte, innvandrere, rusmisbrukere og psykisk syke. Det ble også understreket at dette drapet ikke var et enkelttilfelle, og at politiet i Norge dreper stadig oftere. Siden 2019 har syv personer blitt drept av norsk politi: Tron Simen Lien, Tor Henning Dalen, Morten Michelsen, Mirza Osmanovic, Rustam Louis Foss, Hans Arne Nystad og John Åreskjold. De fleste hadde psykiske helseproblemer. Hos noen av dem var politiet i utgangspunktet tilkalt for å gjennomføre en velferdssjekk eller å bistå helsevesenet, og de etterlatte i flere av sakene har vært svært kritiske i media til politiets framgangsmåte.
Etter appellen i Nordre gate gikk demonstrasjonstoget videre gjennom sentrum ned til politistasjonen. På veien ble det ropt slagord som “Rettferd for Obiora!,” “Ingen rasister i våre gater – med eller uten uniform!” og “Politi og militær -kapitalens leiehær!” Utenfor politistasjonen ble det holdt en ny appell, som tok opp hvordan politiets rasisme må sees i sammenheng med imperialismen og at dens plyndringer tvinger folk til å flykte for å brødfø familier, politiets skammelige håndtering av saken og at dette, samt at de fokuserer på fattige bydeler i Oslo i “kampen mot narkotika” selv om det brukes mer narkotika på vestkanten, og at de overvåker de som protesterer mot overgrepene og for eksempel palestinaaktivister viser at politiet ikke står på folkets side .
Det ble også satt ned et bilde av Obiora sammen med lykter og blomster, og holdt ett minutts stillhet. Demonstrasjonen avsluttet med at slagordet «Rettferd for Obiora!» ble ropt taktfast i det demonstrasjonen gikk videre mot Solsiden.