Trondheim: Hundrevis i demonstrasjon for Palestina

Skrevet av aktivister i Trondheim

Lørdag 2. mars deltok aktivister fra Kampkomiteen i en markering til støtte for Palestina. Det deltok fleire hundre på markeringa.

Dagen var annonsert som en global markeringsdag og markeringa var i regi av Palestinakomiteen og Studenter for Palestina. I forkant av markeringa ble det spilt solidaritetssanger på anlegget mens det etter hvert samlet seg hundrevis av mennesker på torget. Markeringa åpnet med slagord før det ble holdt fire appeller fra Lærere for Fred, Revolusjonært Kommunistisk Forbund, Amnesty International og Bassam Hussein, som er professor ved NTNU.

Flere appellanter fortalte om folk de kjenner som bor i Gaza. Om bombing som del av hverdagen og om folk som måtte klatre over lik etter at Israelsk militær massakrerte folk som sto i matkø. Representanten for Lærere for Fred trakk særlig fram situasjonen for barn, og at flere barn nå har sultet i hjel. En annen appellant mente at knapt ord som folkemord er sterke nok til å beskrive det som skjer. Det ble også sagt fra scena at våpenhvile ikke er nok, og at Israel må straffes. Videre ble det sagt at dette skjer fordi USA lar det pågå. Det ble også opphold i en av appellene da deltakerne brøt ut i slagordroping.

De fleste frammøtte deltok også i demonstrasjonstoget som var så langt at ulike seksjoner ropte forskjellige slagord. Av slagordene som kunne høres på torget og gjennom gatene, gjerne akkompagnert av trommer, var «Hev blokaden – Sett dem fri!», «Gaza, Gaza don’t you cry – Free Palestine in our time!” og “Netanyahu you can’t hide – We’ll charge you with genocide!”. Som ved tidligere markeringer pågikk slagordene også etter at demonstrasjonen var formelt avsluttet.   

Doner til Kampkomiteen