Trondheim: Solidaritetsmarkeringer for Palestina og Ukraina

Skrevet av aktivister i Trondheim.

Lørdag 24. februar deltok aktivister fra Kampkomiteen på to markeringer på torget. Den første var i regi av Palestinakomiteen og Studenter for Palestina. Deretter holdt Ukrainsk foreining ei markering på toårsdagen for Russlands angrep og okkupasjon av Ukraina.

Nok en gang ble det pågående folkemordet i Gaza fordømt. Det var appellanter fra Revolusjonært Kommunistisk Forbund og Rødt, samt at det ble framført et dikt på engelsk av en representant for Studenter for Palestina. I appellene ble det lagt vekt på at tallet på drepte palestinere nå har passert 30 000. En appellant vektla at Kongsberggruppen og Nammo bidrar i folkemordet og viktigheten av å organisere seg i solidaritetskampen og en annen holdt fram at det ikke lenger er nok at regjeringa bruker harde ord.

Som i flere demonstrasjoner ble det også denne gangen tog. I tillegg til at det ble ropt slagord mens toget gikk, stoppet toget opp noen ganger i gågatene for at flere forbipasserende skulle få med seg budskapet. Blant slagordene var «Down, down, occupation! Up, up, liberation!», og “Boikott Israel!”  Da toget kom tilbake til torget hold ten annen fra Studenter for Palestina en avslutningsappell før et barn ropte slagord som: «Fritt Palestina!» «La barna leve!» «La barn puste!» og «La barn spise!»

Ukrainsk forening holdt en lengre markering med flere appeller fra Ukrainsk forening, Stjørdal for Ukraina, Amnesty, og politikere fra flere partier. Appellene som ble holdt på norsk ble gjengitt på ukrainsk. Den ukrainske nasjonalsangen ble spilt og det ble holdt et minutts stilhet i tillegg til opptreden fra ei barneteatergruppe som også overrakte bilder, og en sanger fra operaen i Kiev.

I appellen fra Ukrainsk forening i Trondheim ble det pekt på flere massakrer og at Russland er en imperialist og at Iran og Nord-Korea er allierte med denne imperialisten. Videre holdt appellanten fram at det ukrainske folket ikke bare er offer, og at motstanden «ligger på kne, ikke på rygg», og at flere områder som ble okkupert er tatt tilbake, og en tredjedel av den russiske svartehavsflåten er senket.      

Doner til Kampkomiteen