Kristiansand: Plakater for studenter tvangsforsvunnet av den meksikanske staten

Skrevet av aktivister i Kristiansand.

26. september satte aktivister fra Kampkomiteen opp plakater for de 43 studentene som forsvant fra lærerskolen Ayotzinapa på denne datoen i 2014. På plakatene er det bilder av de 43 og det står “Ayotzinapa 43”, “Fordi de tok dem i live, vil vi ha dem tilbake i live!” og “Stopp statsterrorismen og krigen mot folket!”

Tvangsforsvinning er en metode staten bruker mot aktivister og revolusjonære. Dette er mye brukt i Latin-Amerika, og spesielt i Mexico, der mer enn 100 000 er forsvunnet. Staten får personer til å forsvinne ved drap eller kidnapping, men nekter for å ha arrestert eller ha noen kjennskap til forsvinningen. De fleste av de forsvunne kan antas å være døde, og usikkerheten rundt hva som har skjedd med dem er en stor belastning for de pårørende.

Studentene fra skolen i Iguala i delstaten Guerrero blei angrepet av det lokale politiet da de var ute for å gjennomføre en aksjon på bomstasjonene for å skaffe penger til en reise til hovedstaden for å delta på en stor demonstrasjon til minne om en grotesk studentmassakre på Tlatelolco-plassen i 1968. Studentene beslagla lokale busser for å blokkere bomstasjoner og kreve betaling, noe som er en vanlig måte å få skaffe penger på. 

Over 20 blei skadd i angrepet og 6 blei drept på stedet. En 21 år gammel småbarnsfar og student blei funnet dagen etter. Da var ansiktet hans flådd, ørene kuttet av, øynene stukket ut og han hadde flere merker etter tortur på kroppen. 43 studenter blei bortført av politiet. De antas å enten ha blitt drept av politiet eller overlevert til ei kriminell gruppe som har drept dem og brent kroppene deres, eller at de fortsatt er i live, men fengslet.

Doner til Kampkomiteen